Ancient Farming Conditions in Western Europe Reconstructed

University of Barcelona

Fa uns 7.000 anys, els primers agricultors de la Mediterrània occidental seleccionaven els sòls més fèrtils disponibles, conreaven varietats de cereals molt semblants a les actuals i usaven de manera moderada fems d'animals domèstics, com avui en dia. Aquests són alguns dels elements que caracteritzen l'expansió de l'agricultura durant el Neolític a l'Europa occidental, segons un article de la revista Proceedings of the National Academy of Sciences (PNAS) que té com a primer autor el catedràtic Josep Lluís Araus, de la Facultat de Biologia de la Universitat de Barcelona i membre d'Agrotecnio, Centre CERCA de Recerca en Agrotecnologia.

El treball reconstrueix les condicions ambientals, les pràctiques en la gestió dels cultius i les característiques dels vegetals que hi havia quan va aparèixer l'agricultura a l'Europa occidental, i té com a referent el jaciment de la Draga (Banyoles, Girona), un dels més significatius i complexos de la península Ibèrica, a més d'incloure dades d'altres setze jaciments dels inicis de l'agricultura a la regió. Segons les conclusions, en el moment que va aparèixer a la península Ibèrica, l'agricultura ja havia assolit un nivell consolidat en tècniques agrícoles de cultiu dels cereals, fet que suggereix una evolució al llarg de la migració que van fer a través d'Europa els mètodes i el material genètic originaris del Creixent Fèrtil, el bressol de la revolució neolítica a l'Orient Mitjà.

En l'article participen també experts de la Universitat de Lleida (UdL) i la unitat de recerca conjunta CTFC-Agrotecnio, la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), el Consell Superior d'Investigacions Científiques (CSIC), la Universitat de València, la Universitat de Basilea (Suïssa), el Centre d'Investigació i Tecnologia Agroalimentària d'Aragó (CITA) i l'Institut Arqueològic Alemany (DAI, Alemanya). Les excavacions a la Draga són coordinades pel Museu Arqueològic de Banyoles, dins el marc dels projectes quadriennals d'excavacions arqueològiques del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.

Quins eren els principals cultius a la Draga?

D'ençà que va aparèixer fa prop de 12.000 anys en els territoris del denominat Creixent Fèrtil, l'agricultura ha transformat la relació amb el medi natural i l'estructura socioeconòmica de les poblacions humanes. Ara l'equip ha aplicat tècniques de reconstrucció paleoambiental i arqueobotànica per identificar les condicions del poblat de la Draga quan va sorgir l'agricultura. Situat a la vora oriental de l'estany de Banyoles (Girona), és un dels assentaments d'agricultors i ramaders més antics del nord-est de la península Ibèrica (5200-4800 ANE), i un testimoni extraordinari de les primeres societats agricultores i ramaderes peninsulars. Per donar una dimensió regional a l'estudi, també s'ha examinat informació de cereals provinents d'altres jaciments neolítics de la península Ibèrica i el sud de França.

/Public Release. This material from the originating organization/author(s) might be of the point-in-time nature, and edited for clarity, style and length. Mirage.News does not take institutional positions or sides, and all views, positions, and conclusions expressed herein are solely those of the author(s).View in full here.