Biodiversity loss is one of the most alarming threads the planet faces. Degraded habitats, overexploited resources, climate crisis and invasive species are some of the factors that threaten the richness and variety of living species. The rapid and progressive disappearance of organisms - some experts talk about a sixth mass extinction - will create major imbalances and ecosystems, alter ecological cycles and relationships between species, affecting all forms of life, including the human species.
Seqüenciar el genoma de totes les plantes, els animals i els fongs a la Terra -prop de dos milions d'espècies conegudes- per protegir la biodiversitat tal com la coneixem: aquest és l'objectiu del Projecte del Biogenoma de la Terra (Earth BioGenome Project, EBP), que vol caracteritzar la biodiversitat genòmica de les espècies en diferents regions del planeta. En aquest ambiciós projecte internacional, també hi participa la Iniciativa Catalana per al Projecte del Biogenoma de la Terra (CBP), que seqüenciarà els genomes de les espècies eucariotes -és a dir, amb cèl·lules que tenen nucli definit- que es troben en els territoris de parla i cultura catalanes (Andorra, Catalunya Nord, Illes Balears, País Valencià i Principat de Catalunya).
Ara ara un article de la revista Nucleic Acids Research Genomics and Bioinformatics (NARGAB) publica sobre el projecte CBP. El text té com a autors principals els catedràtics Montserrat Corominas, de la Facultat de Biologia, l'Institut de Biomedicina de la Universitat de Barcelona (IBUB) i l'Institut d'Estudis Catalans (IEC), i Roderic Guigó, del Centre de Regulació Genòmica (CRG), la Universitat Pompeu Fabra (UPF) i l'IEC. Cal destacar que l'article de NARGAB cita explícitament la traducció catalana, que es pot consultar mitjançant la base de dades ZENODO.
Seqüenciar els genomes per protegir les espècies
Conèixer el genoma dels éssers vius és decisiu per poder dissenyar eines i estratègies que ajudin a minimitzar -fins i tot, revertir- la pèrdua de biodiversitat i l'extinció d'espècies. Una quarta part de totes les espècies conegudes al continent europeu es troben en els territoris dels Països Catalans, on hi ha una alta biodiversitat i abunden els endemismes, molts dels quals estan greument amenaçats pel canvi climàtic global, que probablement tindrà un gran impacte ecològic a la conca mediterrània; en especial, en ecosistemes d'aigua dolça i zones de muntanya.