Catalonia Quantum Academy: Building Solid Future Education

University of Barcelona

A mesura que el món s'afanya a explorar les aplicacions futures de les tecnologies quàntiques, depèn cada vegada més d'una mà d'obra preparada per a la quàntica, tant en l'àmbit acadèmic com en la indústria quàntica del demà. En aquest context, ara es llança la Catalonia Quantum Academy (CQA), una plataforma col·laborativa que és el pilar educatiu de la iniciativa de la Generalitat de Catalunya anomenada "Quàntica: vall mediterrània de la ciència i les tecnologies quàntiques".

La CQA vol treure profit de l'experiència de la regió en ciència i tecnologia quàntiques (QST) -reconeguda internacionalment- per tal d'enfortir l'educació, la formació i l'impacte potencial a escala global mitjançant innovacions científiques i tecnològiques. Aquesta nova plataforma formativa, en què participa la Universitat de Barcelona, aplega els programes educatius quàntics de Catalunya ja consolidats i, al mateix temps, ofereix noves opcions d'aprenentatge per a estudiants a partir del nivell de grau.

Construir sobre una sòlida història educativa en ciències quàntiques

A Catalunya hi ha una xarxa d'universitats i centres de recerca que ofereixen educació científica i tècnica dels nivells de grau i postgrau en diversos camps de l'àmbit de la ciència i la tecnologia quàntiques. La CQA, que té l'Oficina Tècnica a l'Institut de Ciències Fotòniques (ICFO), aprofita aquesta àmplia experiència i pretén augmentar-la a fi de satisfer les necessitats creixents de la recerca i les innovacions relacionades amb la quàntica. Es tracta d'una estratègia proactiva que la Generalitat de Catalunya finança per invertir en el futur de Catalunya i desenvolupar joves ments científiques i tecnològiques, alhora que atreu talent internacional, permet la mobilitat d'estudiants i investigadors, i s'assegura la rellevància i competitivitat del sistema d'educació superior d'aquesta regió mitjançant sinergies amb la indústria.

"Com a institut científic, sempre hem estat convençuts que, de la formació de la pròxima generació de científics i tecnòlegs, és cabdal fer-ne una prioritat màxima", comenta el professor Robert Sewell, cap d'Afers Acadèmics a l'ICFO i coordinador de la plataforma CQA. "Les tecnologies quàntiques tenen el potencial de generar avenços tecnològics remarcables, basats en les regles de la mecànica quàntica. En les darreres dècades s'ha construït a Catalunya una bona base, mitjançant iniciatives de recerca, programes educatius col·laboratius i vincles amb indústries -que ajuden a assegurar la importància i el potencial d'impacte d'aquestes accions combinades. D'aquesta manera, avui Catalunya està ben posicionada per capitalitzar el seu ecosistema i contribuir a escala internacional. La CQA reforçarà i enfortirà aquesta posició".

El màster en Ciència i Tecnologia Quàntiques, l'ofereixen la Universitat de Barcelona (UAB), la UB, la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), l'ICFO, el Centre Nacional de Supercomputació (BSC), l'Institut de Física d'Altes Energies (IFAE) i l'Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia (CN2), amb la col·laboració d'empreses locals i internacionals que treballen en tecnologies quàntiques. És el programa més reconegut d'aquest tipus al sud d'Europa, a més d'una mostra de la rellevància del portafolis educatiu de programes d'aquesta regió. "El nostre màster està construït sobre una comunitat acadèmica i investigadora sòlida a Catalunya. Proporciona a l'alumnat una visió àmplia que cobreix tots els aspectes de la QST, des de les preguntes més fonamentals fins als avenços tecnològics actuals, i equipa els estudiants amb les eines necessàries per tenir èxit en entorns tant acadèmics com industrials. L'alumnat adquireix tant un coneixement tècnic profund com habilitats transferibles", recalca el catedràtic Bruno Juliá, membre del Departament de Física Quàntica i Astrofísica i l'Institut de Ciències del Cosmos de la UB (ICCUB), i coordinador d'aquest programa.

Importants sinergies dins de la CQA

Tal com explica John Calsamiglia, professor associat a la UAB, membre de l'equip coordinador del màster en Ciència i Tecnologia Quàntiques, i membre de la Junta Directiva de la CQA, "l'educació universitària impulsa el desenvolupament social i, al mateix temps, està profundament influenciada pel context social, científic i tecnològic local. Els estudiants necessiten una base sòlida de coneixements guiada per experts, en contacte amb la recerca de frontera i oportunitats per connectar-se amb mentors professionals i companys amb interessos similars. La plataforma CQA promou accions enriquidores en aquest context i emprèn projectes conjunts que requereixen una massa crítica per prosperar".

La proposta de cursos de la CQA complementa l'oferta educativa en les universitats catalanes i hi dona suport. "Els programes de grau a la UAB proporcionen un coneixement profund als futurs actors clau en el món acadèmic i la indústria en l'àmbit de la ciència i la tecnologia quàntiques (QST)", detalla la professora Verònica Ahufinger, de la mateixa UAB, membre de la Junta Coordinadora de la CQA. "En aquest marc, la CQA afavoreix el desenvolupament i la millora d'experiències pràctiques en laboratoris educatius, cosa que és crucial per ser competitiu en l'escena internacional".

Com a mostra, el màster en Fotònica, una formació integral en la ciència i la tecnologia de la llum -que ofereixen la UPC (coordinadora), la UAB, la UB i l'ICFO-, té un fort component quàntic i ha atret una cohort internacional d'estudiants talentosos des del 2007. En aquest sentit, la professora Crina Cojocaru, directora d'aquest màster, manifesta que "els estudiants amb diferents antecedents científics i tecnològics se senten atrets per la fotònica perquè és una de les tecnologies habilitadores clau, que és present en totes les tecnologies emergents actuals. Els estudiants del màster han trobat oportunitats excel·lents en una àmplia gamma d'empreses o han decidit fer estudis de doctorat per ampliar la comprensió de les tecnologies habilitades al voltant de la fotònica i la quàntica, tant a Catalunya com a l'estranger". D'altra banda, el professor Pietro Massignan, coordinador de la CQA a la UPC, assenyala que aquesta universitat "té diversos programes de grau que ja estan preparant els estudiants per participar en el desenvolupament de la QST. Estem treballant intensament per mantenir aquests programes ajustats a les necessitats reals de la societat. Les sinergies que es produeixin i s'enforteixin a través de la CQA han d'ajudar a garantir que continuem preparant l'alumnat per a carreres d'alt impacte".

Excel·lència en la recerca

Des del projecte europeu Quantum Flagship fins al Quantum Spain, en el marc d'accions complementàries, centres de recerca i universitats a Catalunya lideren un gran nombre d'activitats en ciència i tecnologia quàntiques (QST). Estan posicionats per participar com a socis importants per compartir coneixements de frontera amb els estudiants, per a carreres en els àmbits acadèmic i industrial. L'enfocament de la recerca comprèn temes bàsics i aplicats des de perspectives teòriques i experimentals en diversos dominis.

Les accions a què dona suport la plataforma CQA inclouen concedir beques i pràctiques a estudiants de màster i grau, promoure la mobilitat d'estudiants i joves investigadors, desplegar un programa d'investigadors visitants, crear un programa de desenvolupament professional, organitzar escoles i actes de formació i desenvolupament professional, i fomentar la col·laboració entre les institucions participants.

Els diversos socis que amb la seva experiència des de l'ecosistema quàntic de Catalunya contribueixen en la plataforma CQA són l'ICFO, com a coordinador; la UAB; la UB; la UPC; l'ICN2; l'IFAE; la Fundació i2CAT, i el Centre Tecnològic de Telecomunicacions de Catalunya (CTTC), a més dels membres associats BSC, Eurecat, Centre Nacional de Microelectrònica (CNM), Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB) i Institut d'Estudis Espacials de Catalunya (IEEC), i els membres corporatius LuxQuanta, Qilimanjaro i Cellnex. Els nous socis i membres associats i corporatius s'anunciaran a mesura que es formalitzin les seves col·laboracions amb la CQA.

/Public Release. This material from the originating organization/author(s) might be of the point-in-time nature, and edited for clarity, style and length. Mirage.News does not take institutional positions or sides, and all views, positions, and conclusions expressed herein are solely those of the author(s).View in full here.