The UAB launches a research and solidarity project in collaboration with women communities who have migrated from the Maghreb. It aims to make visible the sexual violence suffered by sub-Saharan women in their transit through the region while heading to Europe and provide support actions, such as fostering small-scale businesses as a means to improve their personal and economic reality. The UAB is also launching a new crowdfunding campaign with which to fund this initiative.
El projecte el duu a terme el grup de recerca Transmena, vinculat a la Facultat de Dret i la de Traducció de la UAB i liderat per Natàlia Ribas-Mateos, investigadora del programa Maria Zambrano. La investigadora i el seu equip estudien les mobilitats de persones a la regió mediterrània centrant-se sobretot en la violència sexual i les noves formes d'activisme a les ciutats d'arribada.
En el projecte hi col·laboren l'associació SHUMOM-Art de Tànger i diverses comunitats de dones migrades a Oujda i Tànger, al Magrib. Els darrers anys, aquesta zona ha esdevingut una regió de trànsit i d'acollida per a la població migrant procedent de diferents països de l'Àfrica subsahariana. "Les dones migrants entrevistades, que venen del Camerun, de la Costa d'Ivori, de Guinea Conakry i de Nigèria, afronten un context individual molt difícil. Moltes han patit violacions i múltiples formes de violència sistèmica en un mon lligat a la mendicitat com a forma de supervivència", assenyala la investigadora de la UAB.
"Volem acabar amb aquesta invisibilitat i manca de solidaritat envers les violències sexual reiterades, alhora que busquem formes d'autonomia per les dones a través d'activitats empresarials a petita escala, com ara una perruqueria o una galeria d'art. L'objectiu és estimular un model comunitari dinàmic en què totes es trobin bé i puguin sentir-se més empoderades", explica la investigadora.
El projecte es basa en la col·laboració amb les comunitats del Magrib per tal de, a través de la recerca etnogràfica, poder identificar de primera mà les necessitats de les dones, recollir testimonis com a base d´estudi i com a base de reivindicació, i per altra banda, convertir els resultats de la recerca en recursos comunitaris per tal d'impulsar l'emprenedoria. "Volem trobar les eines que demanen a la societat per tal de poder transformar, de la manera més autònoma possible, el seu futur", destaca Ribas-Mateos.
Més informació:
Pàgina web de la campanya de mecenatge