Cada vegada hi ha més preocupació per la conservació dels ocells marins. Arreu del món, l'estat de conservació d'aquestes aus empitjora a un ritme molt més ràpid que en cap altre grup d'ocells. Actualment, prop del 30 % dels ocells marins estan amenaçats i en les últimes sis dècades ha desaparegut el 70 % de la població en tot el planeta. Hi ha diverses amenaces al mar que posen en perill la supervivència de totes les poblacions, com les captures accidentals per les arts de pesca, la sobreexplotació pesquera, la contaminació, les infraestructures com els parcs eòlics o les plataformes petrolieres, i el canvi climàtic.
Ara el projecte AMPLIAMAR neix amb l'objectiu d'elaborar una proposta per ampliar la xarxa d'àrees marines protegides en totes les demarcacions marines del país. Aquesta iniciativa de protecció de la biodiversitat i els ecosistemes marins es basa a seguir el moviment per telemetria GPS de diferents poblacions d'ocells marins, i contribuirà a delimitar les àrees clau per a la biodiversitat (KBA, per les sigles en anglès), zones que són decisives per a la protecció d'espècies i ecosistemes naturals.
Jacob González-Solís, catedràtic de la Facultat de Biologia i membre de l'Institut de Recerca de la Biodiversitat (IRBio) de la UB, dirigeix el projecte AMPLIAMAR, que coordina l'investigador Diego Vicente. També hi participen els investigadors predoctorals Guillem Izquierdo i Beñat García, la investigadora postdoctoral Sara Albuixech i el professor Raül Ramos (UB, IRBio), a més dels tècnics Adrián Pina i Céline Van Weelden.
El projecte té el suport de la Fundació Biodiversitat, del Ministeri per a la Transició Ecològica i el Repte Demogràfic, a través del Programa Plenamar, cofinançat pel Fons Europeu Marítim i de Pesca i d'Aqüicultura (FEMPA). També hi col·laboren les confraries de pescadors de Ciutadella i de San Pedro del Pinatar, la Federació Andalusa de Confraries de Pescadors (FACOPE), i la Federació Provincial de Confraries de Pescadors d'Alacant.
Tecnologia GPS per al seguiment dels ocells marins més petits
La telemetria per GPS és una tècnica que ha revolucionat l'estudi de l'ecologia del moviment en el medi natural. AMPLIAMAR, que es desplegarà del 2024 al 2026, recopilarà totes les dades que es coneguin quant al seguiment dels moviments dels ocells marins amb tecnologia GPS, i també hi integrarà la informació espacial disponible sobre activitats humanes -en particular, la pesca-, en totes les demarcacions marines espanyoles. El catedràtic Jacob González-Solís, cap del Seabird Ecology Lab de la UB, distingit pel programa ICREA Acadèmia 2023, explica que "el seguiment remot del moviment dels ocells marins mitjançant dispositius GPS d'elevada resolució espacial i temporal ens indica amb molta precisió quines són les zones principals d'alimentació i descans de la majoria de les espècies d'ocells marins. Gràcies a la contribució de desenes d'equips de recerca i d'ONG espanyoles i internacionals, podem conèixer els moviments de les aus, tant si són reproductores com si estan de pas o en període d'hivernada, la qual cosa contribueix a identificar les àrees clau per a la biodiversitat".