LHCb Experiment Wins Breakthrough Prize in Physics

University of Barcelona

L'experiment LHCb (Large Hadron Collider beauty experiment) del gran col·lisionador d'hadrons (LHC) -una plataforma de col·laboració científica en què participen equips de la Facultat de Física i l'Institut de Ciències del Cosmos (ICCUB de la Universitat de Barcelona- és un dels projectes guardonats amb el prestigiós Premi Breakthrough en física fonamental , un dels reconeixements científics més importants del món, conegut popularment com l'Òscar de la Ciència. La Fundació Breakthrough Prize el va lliurar en un acte que va tenir lloc el dissabte 5 d'abril a la ciutat de Los Angeles (Estats Units).

En conjunt, el guardó ha distingit els projectes col·laboratius LHCb, Alice, Atlas i CMS, que apleguen milers d'investigadors de més de setanta països. Les contribucions científiques dels projectes premiats han estat decisives per impulsar mesures detallades del bosó de Higgs, descobrir noves partícules amb interacció forta, estudiar processos rars i l'asimetria entre matèria i antimatèria, entre altres conceptes.

Tal com va explicar Fabiola Gianotti, directora general de l'Organització Europea per a la Recerca Nuclear (CERN), "el guardó és un reconeixement a l'esforç col·lectiu, la dedicació, la competència i el treball intens de milers de persones a tot el món que cada dia empenyen els límits del coneixement humà". El premi, dotat amb tres milions de dòlars, serà donat a la Fundació CERN & Society i es destinarà a beques per a estudiants de doctorat dels instituts membres de les col·laboracions, per tal que puguin fer estades de recerca al CERN.

LHCb: asimetries i antimatèria a l'Univers

L'experiment té com a base la seu del CERN, a Suïssa. "El Breakthrough Prize 2025 és un gran honor per a la col·laboració de l'LHCb. Subratlla la importància de les nombroses mesures realitzades per l'experiment LHCb en el camp de la física del sabor i l'espectroscòpia mitjançant l'exploració de diferències subtils entre matèria i antimatèria i el descobriment de diversos hadrons nous de quarks pesants", va manifestar l'expert Vincenzo Vagnoni, portaveu d'LHCb.

La professora Carla Marín, membre de l'equip de la UB que participa en l'experiment LHCb, destaca que "és un reconeixement a la feina contínua i col·laborativa que s'ha dut a terme durant molts anys, i sobretot al treball en equip com a eina clau per poder afrontar els grans reptes de la ciència actual. Més en concret, en el camp de la física de partícules experimental, on necessitem grans acceleradors i detectors que requereixen el treball conjunt d'equips de tot el món".

"En el marc de l'experiment, hem fet grans descobriments amb les dades del Run 2 (el període d'estudi amb les dades obtingudes de 2015 a 2018) i en queden molts més per venir amb la gran quantitat de dades que estem acumulant al Run 3 (amb dades de 2022 a 2026). Tot plegat és una motivació a seguir amb la nostra recerca capdavantera", conclou la investigadora, que ha obtingut un ajut d'inici de carrera del Consell Europeu de Recerca (ERC, per les sigles en anglès).

/Public Release. This material from the originating organization/author(s) might be of the point-in-time nature, and edited for clarity, style and length. Mirage.News does not take institutional positions or sides, and all views, positions, and conclusions expressed herein are solely those of the author(s).View in full here.