Nous Mecanismes Moleculars De Regeneració Desxifrats

University of Barcelona

Un estudi publicat a la revista The EMBO Journal obre noves perspectives per comprendre millor com funcionen els mecanismes moleculars implicats en la medicina regenerativa. El treball posa el focus en el factor de necrosi tumoral (TNF-α) i els seus receptors TNFR, unes molècules d'interès clau en biomedicina per la seva implicació en múltiples malalties com ara l'obesitat relacionada amb la diabetis mellitus de tipus 2, la malaltia inflamatòria intestinal i diversos tipus de càncer.

La recerca, destacada a la secció News & Views de la publicació, la lidera el catedràtic Florenci Serras, de la Facultat de Biologia i l'Institut de Biomedicina de la UB (IBUB). En el treball també participen experts de l'Institut de Recerca de la Biodiversitat de la UB (IRBIO), el Centre de Regulació Genòmica (CRG) i l'Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS).

Les conclusions indiquen que el factor de necrosi tumoral (TNF-α) -una proteïna moduladora de l'activitat cel·lular- té dos receptors TNFR que són capaços de desplegar funcions totalment oposades en resposta a les lesions dels teixits biològics: en concret, un receptor potencia la supervivència i la regeneració cel·lular, mentre que l'altre és capaç de promoure la mort cel·lular.

La recerca, duta a terme amb el model d'estudi Drosophila melanogaster, podria contribuir a dissenyar molècules agonistes i antagonistes dels receptors TNFR que estimulin la regeneració de teixits epitelials en pacients amb cremades greus, o afectats per malalties intestinals inflamatòries i alguns càncers.

Drosophila: un model per estudiar malalties humanes

La comunicació entre cèl·lules és un procés decisiu en el desenvolupament i la fisiologia dels organismes. Una de les vies de comunicació cel·lular és la secreció de molècules -per exemple, el factor de necrosi tumoral (TNF-α)- que tenen funcions determinades en cèl·lules, teixits i òrgans biològics.

/Public Release. This material from the originating organization/author(s) might be of the point-in-time nature, and edited for clarity, style and length. Mirage.News does not take institutional positions or sides, and all views, positions, and conclusions expressed herein are solely those of the author(s).View in full here.