Prof. Miquel Canals Wins 2024 National Research Award

University of Barcelona

El catedràtic Miquel Canals, de la Facultat de Ciències de la Terra, és un dels experts que han rebut el Premi Nacional de Recerca 2024 , uns guardons que impulsa el Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats per distingir els experts que han destacat per la trajectòria i rellevància internacional en les àrees d'investigació respectives. El rep en la modalitat Alejandro Malaspina "per la prolífica i polifacètica trajectòria científica en l'àmbit de les ciències marines, i pel reconeixement nacional i internacional per les seves contribucions pioneres en l'estudi de la biogeoquímica i els impactes antròpics en el medi marí".

Els Premis Nacionals de Recerca 2024 tenen vint modalitats, dotades amb 30.000 euros cadascuna. La ministra de Ciència, Innovació i Universitats, Diana Morant, ha posat en relleu que els premis "es consideren el reconeixement més important arreu de l'Estat en el camp de la investigació científica". Morant ha ressaltat el talent de tots els guardonats i ha subratllat que la "ciència d'excel·lència dels premiats no només contribueix al progrés i benestar de la societat, sinó també a l'enfortiment del nostre país". "Aquesta és l'edició amb més dones premiades, ja que els anys anteriors s'hi van presentar menys candidatures d'investigadores", ha apuntat també la ministra.

El catedràtic Miquel Canals, del Departament de Dinàmica de la Terra i de l'Oceà, és un destacat expert de projecció internacional en l'àmbit de les geociències marines, així com en l'estudi de l'impacte del canvi climàtic en el medi marí i en la recerca marina aplicada, incloent-hi els riscos geològics. És fundador del grup de recerca consolidat de Geociències Marines i dirigeix la Càtedra UB d'Economia Blava Sostenible, una iniciativa de la Universitat de Barcelona i la consultoria ambiental Tecnoambiente per potenciar l'ús sostenible de l'espai marí i costaner i dels seus recursos naturals, partint dels principis de justícia social, economia blava i equitat oceànica.

Canals, primer coordinador del grau en Ciències del Mar -una titulació interdisciplinària que s'imparteix a la Universitat de Barcelona des del curs 2015-2016-, és també membre de l'assemblea d'experts internacionals de la missió que ha d'afrontar els grans desafiaments científics en la conservació de la salut mediambiental del medi marí, les costes i les aigües continentals dins el marc del programa Horitzó Europa de la Comissió Europea.

Ha dirigit campanyes investigadores de geologia marina a bord de grans bucs oceanogràfics per estudiar la topografia submarina, els riscos geològics, el registre sedimentari i els indicis del canvi climàtic de la conca mediterrània, l'Atlàntic i també els oceans en latituds polars. Canals és, a més, el primer autor de l'estudi sobre l'enfonsament hivernal d'aigües denses (cascading) als canyons submarins del Mediterrani nord-occidental. La revista Nature el va publicar el 2006, preparat en col·laboració amb més experts de la UB, l'Institut de les Ciències del Mar (ICM-CSIC) i el Centre de Formació i Recerca sobre Entorns Mediterranis (CEFREM). Així mateix, l'informe In dead water. Merging of climate change with pollution, over-harvest, and infestations in the world's fishing grounds del Programa de les Nacions Unides per al Medi Ambient (PNUMA) va fer destacar aquesta investigació.

Miquel Canals és membre de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) i de la Reial Acadèmia de Ciències i Arts de Barcelona (RACAB), i ha rebut el Premi Rei Jaume I a la protecció del medi ambient (2008) i la Distinció de la Generalitat de Catalunya per a la Promoció de la Recerca Universitària (2004), entre altres reconeixements.

/Public Release. This material from the originating organization/author(s) might be of the point-in-time nature, and edited for clarity, style and length. Mirage.News does not take institutional positions or sides, and all views, positions, and conclusions expressed herein are solely those of the author(s).View in full here.