Una recerca que lideren la Universitat de Barcelona i l'Institut de Química Avançada de Catalunya del Consell Superior d'Investigacions Científiques (IQAC, CSIC) presenta una nova eina terapèutica que és capaç d'inhibir la proliferació del virus SARS-CoV-2 que és causant de la COVID-19. Els resultats obren noves perspectives en la lluita contra aquest coronavirus i altres malalties víriques que encara no disposen de cap tractament mèdic, com és el cas del de la febre hemorràgica de Crimea-Congo (CCHFV, per les sigles en anglès).
La recerca, publicada en la revista The Journal of Biological Chemistry , la dirigeixen els experts Carlos J. Ciudad i Verònica Noé, de la Facultat de Farmàcia i Ciències de l'Alimentació i l'Institut de Nanociència i Nanotecnologia de la UB (IN2UB), en col·laboració amb Ramon Eritja i Anna Aviñó, de l'IQAC del CSIC i el CIBER de Bioenginyeria, Biomaterials i Nanomedicina (CIBER-BBN). També hi han tingut una participació destacada els investigadors Miguel Chillón, de l'Institut de Neurociències de la Universitat Autònoma de Barcelona (INc, UAB), i Noemí Sevilla, del Centre d'Investigació en Sanitat Animal (CISA, INIA del CSIC). La recerca també ha rebut el suport de La Marató de TV3 de 2020, dedicada a impulsar la recerca contra la COVID-19.
Pinces de polipurines per inhibir el virus responsable de la COVID-19
El maig de 2023 l'Organització Mundial de la Salut va declarar que la pandèmia de COVID-19 ja no era una emergència mundial. Tot i això, el virus SARS-CoV-2 encara infecta un elevat nombre de persones arreu del planeta.
La nova metodologia es basa en la capacitat d'unes molècules conegudes com a pinces de polipurines (PPRH, per les sigles en anglès) per frenar la replicació del virus SARS-CoV-2. Aquest és el primer treball científic que descriu com les PPRH poden actuar com a agents terapèutics i inhibir el creixement d'un virus patogènic.