UAB Spin-off Enters Nasdaq Technology Stock Market

The US company ANEW Medical, a UAB spin-off with two gene therapy licences to stop the advancement of neurodegenerative diseases developed and patented by UAB researchers, will begin to trade on Nasdaq.

Una spin-off de la UAB entra al mercat borsari tecnològic Nasdaq

L'empresa ANEW Medical ha començat a cotitzar al mercat borsari el passat mes de juny, fita que permetrà avançar en el desenvolupament d'estratègies de teràpia gènica per a l'Alzheimer i per l'esclerosi lateral amiotròfica (ELA) patentades per investigadors de l'Institut de Neurociències de la Universitat Autònoma de Barcelona (INc-UAB), del Departament de Bioquímica i Biologia Molecular de la UAB i de la Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats (ICREA).

Les teràpies llicenciades es basen en la proteïna antienvelliment Klotho, expressada pel gen del mateix nom. Els investigadors dels grups de la UAB, liderats per Miguel Chillón i Assumpció Bosch, han constatat en ratolins que la regulació d'aquesta proteïna té un efecte neuroprotector, antiinflamatori, antioxidant, regenerador i promielinitzant, tots els quals són processos implicats en malalties neurodegeneratives.

Els investigadors han aplicat ja la teràpia gènica amb Klotho en ratolins model d'Alzheimer amb un tractament únic mitjançant vectors sense capacitat replicativa, anomenats virus adenoassociats administrats al cervell o a líquid cefaloraquidi (AAV). Els resultats obtinguts fins ara han mostrat un retard clínicament important en l'aparició d'aquestes malalties. Alternativament a la teràpia gènica, també preveuen que funcioni mitjançant l'administració de la proteïna exògena.

En el cas de l'ELA, i en col·laboració amb el grup del dr Xavier Navarro, han aconseguit també retardar els processos patològics associats a la neurodegeneració proporcionant nivells sostinguts de la proteïna Klotho a les neurones motores del teixit muscular, amb una única dosi administrada al sistema circulatori.

L'acord signat amb ANEW ha permès accelerar el desenvolupament preclínic de l'estratègia i validar els resultats en diferents models animals amb l'isoforma secretada del gen. «Els estudis estan tenint resultats molt prometedors i tenim l'objectiu de trobar un nou tractament que pugui arribar a assaigs clínics en humans», assenyalen Assumpció Bosch i Miguel Chillón.

Les patents que protegeixen aquests resultats de recerca ja han estat concedides a Europa, el Canadà, la Xina i Hong Kong. Joseph Sinkule, director executiu d'ANEW Medical, destaca: «estem convençuts de l'important potencial d'aquesta teràpia i per això hem pres mesures meticuloses per protegir i ampliar la nostra propietat intel·lectual sota llicència als principals mercats mundials. Aquests actius tenen un paper vital per al desenvolupament de tractaments innovadors per a malalties neurodegeneratives, com la malaltia d'Alzheimer, de Parkinson, de Huntington i l'ELA».

/UAB Public Release. This material from the originating organization/author(s) might be of the point-in-time nature, and edited for clarity, style and length. Mirage.News does not take institutional positions or sides, and all views, positions, and conclusions expressed herein are solely those of the author(s).View in full here.