UB and GEO3BCN-CSIC Launch Joint Unit for Volcano Study

University of Barcelona

El Consell Superior d'Investigacions Científiques, a través de l'institut Geociències Barcelona (GEO3BCN-CSIC), ha reconegut com a unitat associada d'R+D+I el grup de recerca Petrologia i Geoquímica Volcànica de la Facultat de Ciències de la Terra de la Universitat de Barcelona (UB). La nova unitat, que compta amb la participació de la professora Meritxell Aulinas, del Departament de Mineralogia, Petrologia i Geologia Aplicada de la UB, fomentarà la investigació multidisciplinària de zones actives volcànicament per avaluar de manera més precisa els perills potencials i la probabilitat que s'hi produeixin futures erupcions.

"Amb la creació d'aquesta unitat associada, consolidem una col·laboració molt estreta -tant en recerca com en divulgació científica- sobre els sistemes volcànics que ja fa anys que duem a terme", detalla Aulinas, membre del grup Materials Geològics, Cristal·lins i Sostenibles (GEOXiS) i del d'Innovació Docent de Geoquímica i Roques Ígnies, Metamòrfiques i Sedimentàries (G-GRIMS) de la UB.

L'equip de Geociències Barcelona l'integren Adelina Geyer, Dario Pedrazzi, Xavier de Bolós, Arnau Folch i Stéphanie Barde-Cabusson. "L'esperit de la unitat associada sol·licitada és formalitzar les col·laboracions ja existents i garantir-ne la continuïtat en el temps", explica Geyer, investigadora i integrant del grup de treball de Vulcanologia Aplicada de GEO3BCN-CSIC. "En aquest sentit, es donarà un marc de treball a les línies ja existents i es permetrà una interacció entre els investigadors més fluida i àgil a l'hora de posar en marxa projectes", afegeix.

La col·laboració entre les dues institucions va començar fa més de cinc anys. D'aleshores ençà, l'equip de la UB ha aportat els seus coneixements sobre geoquímica i petrologia en sistemes volcànics als projectes de recerca en zones volcànicament actives que ha dut a terme el grup de Vulcanologia Aplicada de Geociències Barcelona. En paral·lel, també treballen de manera conjunta en el desenvolupament i manteniment del laboratori de modelització numèrica i anàloga de processos volcànics, emmarcat dins del Laboratori de Simulació de Processos Geològics, coordinat per tots dos grups.

Estudiar el vulcanisme a la Garrotxa i l'Antàrtida

Els projectes en què ja treballen GEO3BCN-CSIC i la Facultat de Ciències de la Terra de la UB se centren sobretot en el vulcanisme de la zona volcànica catalana. L'estudi d'aquesta àrea permet avançar en la caracterització dels edificis volcànics més recents i així entendre de manera més precisa els processos magmàtics associats, la seva dinàmica i l'evolució al llarg del temps.

Així mateix, l'equip també estudia el vulcanisme actiu a les zones polars, amb l'illa Decepció (Antàrtida) com a lloc de treball inicial. "L'objectiu principal d'aquesta línia de recerca és comprendre en un grau més elevat l'evolució magmàtica d'aquest complex volcànic actiu per millorar l'avaluació de la perillositat i el risc volcànic que s'hi associa", conclou Geyer.

/Public Release. This material from the originating organization/author(s) might be of the point-in-time nature, and edited for clarity, style and length. Mirage.News does not take institutional positions or sides, and all views, positions, and conclusions expressed herein are solely those of the author(s).View in full here.