L'alimentació és quelcom més que l'acció de menjar; és cultura, identitat, estil de vida i, actualment, també sostenibilitat. Avaluar la sostenibilitat dels sistemes agroalimentaris i potenciar el diàleg i l'intercanvi de coneixements sobre la sostenibilitat alimentària és precisament l'objectiu de la 14a International Conference 14a LCA FOOD 2024, que tindrà lloc del 8 al 12 de setembre a l'Edifici Històric de la Universitat de Barcelona.
Establir un sistema alimentari més saludable, sostenible i socialment just és un repte pendent a escala global. Aquest repte va lligat a canvis com ara un estil de vida més sostenible, millors hàbits i millors opcions alimentàries, nous models productius a escala industrial, més eficiència en l'explotació dels recursos naturals, un consum responsable i una reducció de residus per evitar la degradació mediambiental. Per això, és decisiu actuar per transformar encara més els sistemes alimentaris cap a sistemes més sostenibles i saludables que respectin la tradició i la cultura alimentària local.
La nova edició d'aquest congrés internacional se centrarà en els sistemes alimentaris sostenibles per a una dieta saludable. L'acte d'inauguració tindrà lloc el dilluns 9 de setembre, a les 9:00, i hi participaràn Mercè Segarra, vicerectora d'Emprenedoria, Innovació i Transferència de la UB; Josep Usall, director de l'Institut de Recerca i Tecnologies Agroalimentàries (IRTA), i Montserrat Nuñez, presidenta del congrés i membre de l'IRTA.
La trobada se centrarà en l'anàlisi del cicle de vida (en anglès, Life Cycle Assessment) i aplegarà prop de 450 experts i professionals del món acadèmic, del sector privat, i d'organismes públics d'arreu el món. Està impulsada per un comitè organitzador encapçalat per Montserrat Nuñez (IRTA) i Mariluz Latorre i M. Carmen Vidal, del Campus de l'Alimentació de Torribera de la UB i l'Institut de Recerca en Nutrició i Seguretat Alimentària (INSA).
Sistemes alimentaris i cicle de vida: un enfocament global
La producció, distribució i consum d'aliments suposen una petjada ambiental no menyspreable. L'actual consum d'aliments i les previsions de necessitats futures a escala global dibuixen un cercle viciós que requereix produir-ne més amb el consegüent impacte ambiental i en la salut planetària, un fet agreujat per l'actual context de canvi climàtic.
L'avaluació de la sostenibilitat a través de l'anàlisi del cicle de vida és un enfocament global que identifica tots els processos al llarg de les cadenes de valor que són determinants des de la perspectiva ambiental. Aquesta visió ajuda a analitzar de manera crítica la sostenibilitat dels sistemes alimentaris actuals a fi d'ajudar-los a millorar la seva capacitat per construir un planeta saludable.
Un dels eixos de referència més rellevants de la cimera científica serà integrar els aspectes nutricionals en l'anàlisi de cicle de vida dels aliments -un tema de plena actualitat- com a element decisiu per millorar la presa de decisions relacionades amb les dietes saludables i sostenibles. Aquesta és la temàtica que centrarà més sessions en el congrés, amb tres blocs de sessions paral·leles el dia 9 (Aula Magna), una sessió de discussió i recomanacions el dia 11 (Aula Capella).