La investigadora predoctoral Mar Carretero Castrillo, de l'Institut de Ciències del Cosmos de la Universitat de Barcelona (ICCUB) i l'Institut d'Estudis Espacials de Catalunya (IEEC), és una de les finalistes de la nova edició del Premi Vanguardia de la Ciència 2024. Aquesta nominació destaca el rol de Carretero com a primera autora de la descoberta d'una població d'estrelles massives fugitives a la Via Làctia -en col·laboració amb els experts Marc Ribó i Josep Maria Paredes (UB, ICCUB i IEEC)-, una troballa científica que aporta una nova perspectiva sobre l'evolució de les estrelles massives (Astronomy & Astrophysics, 2023).
El certamen Vanguardia de la Ciència l'impulsen des del 2011 el diari La Vanguardia del Grup Godó i la Fundació Catalunya La Pedrera per reduir la bretxa de gènere, fomentar l'excel·lència en l'àmbit de la recerca i donar visibilitat a les aportacions més rellevants de les dones investigadores. Els lectors del diari editat pel Grup Godó elegiran les guanyadores en una votació que està oberta fins al 20 d'octubre, a mitjanit, en línia. Les tres recerques més votades s'anunciaran en un acte obert al públic el 27 de novembre a l'edifici de la Pedrera, a Barcelona.
La descoberta de l'equip que lidera Mar Carretero és una nova contribució científica a la missió Gaia, la missió més ambiciosa de l'Agència Espacial Europea (ESA) per estudiar la història i l'estructura de la Via Làctia. Des dels inicis, aquest projecte emblemàtic ha comptat amb la participació d'astrònoms i enginyers del Departament de Física Quàntica i Astrofísica de la Universitat de Barcelona, l'ICCUB i l'IEEC.
Aquestes descobertes aporten dades clau per comprendre els processos crítics en l'evolució estel·lar massiva, que condueixen a l'expulsió dels cúmuls estel·lars o dels sistemes binaris després de les explosions de supernoves. Tal com explica Carretero, "la identificació de tantes estrelles massives fugitives obre la porta a descobrir noves fonts astrofísiques de gran interès científic. Hem donat a conèixer a la comunitat científica en format obert els catàlegs de les estrelles fugitives trobades per poder maximitzar l'explotació dels possibles descobriments. Aquesta recerca no només amplia la nostra comprensió de la dinàmica d'estrelles massives, sinó que també perfila un nou escenari per a futures recerques sobre sistemes d'alta energia associats amb estrelles fugitives".