Xavier Tolsa Receives National Research Award

La ministra de Ciència, Innovació i Universitats (MICIU), Diana Morant, ha anunciat les persones guardonades amb els Premios Nacionales de Investigación 2024, que compten amb 20 modalitats dotades amb 30.000 euros cadascuna i són "el reconeixement més important d'Espanya en l'àmbit de la investigació científica".

Xavier Tolsa, professor de recerca ICREA al Departament de Matemàtiques de la UAB ha estat guardonat amb el Premio Nacional de Investigación en la modalitat Julio Rey Pastor per la seva reconeguda trajectòria nacional i internacional en l'àrea d'anàlisi harmònica, la teoria del potencial i la teoria geomètrica de funcions, resolent problemes dimportància en la seva àrea de coneixement com el de Painlevé sobre la caracterització geomètrica de conjunts evitables.

Xavier Tolsa es va doctorar en matemàtiques per la UAB el 1998. Després de passar un any a la University of Göteborg i un altre any a la Université de Paris-Sud, el 2001 va començar a treballar al Departament de Matemàtiques de la UAB amb una beca Ramon y Cajal, i el 2003 va aconseguir una plaça ICREA amb la qual segueix a la UAB. La seva recerca ha tingut lloc en l'àrea d'anàlisi matemàtica, i més concretament en anàlisi harmònica, teoria geomètrica de la mesura, teoria del potencial, i altres àrees properes. Els seus resultats inclouen la resolució de nombrosos problemes oberts, tals com el problema de Painlevé per a les funcions analítiques acotades (plantejat a prinicpis del segle XX) o la demostració la semiadditivitat de la capacitat analítica, conjecturada als 1960's. En altres treballs recents en col·laboració, ha resolt el problema de David i Semmes, el problema de dues fases per la mesura harmònica, i la conjectura epsilon^2 de Carleson. Pels seus resultats ha obtingut diversos premis, com el Premi Salem 2002, el Premi de la Societat Matemàtica Europea 2004, i el Premi Rei Jaume I d'investigació bàsica 2019.

Per la seva banda, la investigadora de l'Institut Català de Nanociència i Nanotecnologia-ICN2 (CSIC-Generalitat de Catalunya-UAB) Maria Escudero ha estat guardonada en la categoria per a joves de la mateixa convocatòria, que reconeix el mèrit de joves -amb edat màxima de 40 anys- que hagin aconseguit èxits rellevants en les primeres etapes de les seves carreres.

María Escudero és professora de Recerca ICREA i Group Leader a l'ICN2, al campus de la UAB. Ha estat premiada en la modalitat María Teresa Toral per la seva investigació innovadora en processos electroquímics, així com en el disseny a nivell atòmic de nous materials avançats. Els seus descobriments aporten solucions científiques i tecnològiques per convertir l'electricitat renovable en combustibles verds com l'hidrogen, els combustibles líquids per a l'aviació i el transport marítim sostenibles. Tot això, sumat a la capacitat de lideratge, la converteixen en mereixedora d'aquesta distinció.

Xavier Tolsa
/UAB Public Release. This material from the originating organization/author(s) might be of the point-in-time nature, and edited for clarity, style and length. Mirage.News does not take institutional positions or sides, and all views, positions, and conclusions expressed herein are solely those of the author(s).View in full here.